Engasjementet går i arv - SOS-barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt med deg om hva et samarbeid kan bety for din bedrift/organisasjon.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

Engasjementet går i arv

Created with Sketch.

Gjennom flere generasjoner har Grieg Foundation samarbeidet med SOS-barnebyer om å bidra til et mer rettferdig samfunn. Det gjør de gjennom en særlig satsing på utdanning og likestilling.

tekst: Kristin Valla foto: Oda Hveem

Jeg var feminist før jeg kunne snakke, sier Elisabeth Grieg.

Vi sitter i et møterom på Grieg Gruppens kontor på Aker Brygge i Oslo, omgitt av kunst som gruppen eier. Det er særlig de kvinnelige kunstnerne Elisabeth Grieg er opptatt av å vise frem.

– Jeg har alltid vært opptatt av skjevheten mellom kjønnene. Når statistikken forteller oss at det er en ubalanse her, synes jeg det er naturlig å forsøke å gjøre noe med det. Jeg tenkte som så at hvis Grieg Gruppen skal gi syv millioner kroner i året til SOS-barnebyer, så vil jeg ha et sterkere fokus på likestilling. Nå har vi fått dette opp på agendaen også innen SOS-barnebyer internasjonalt.

Elisabeth Grieg har vært en pådriver for å få likestilling på agendaen i SOS-barnebyer internasjonalt.

Grieg Gender Challenge kalles prosjektet som Grieg Foundation og SOS-barnebyer har satt i gang sammen. Programmet støtter aktiviteter i seks afrikanske land som skal gi gutter og jenter den samme tilgangen til utdanning, helsetjenester, politisk deltakelse og økonomisk uavhengighet.

– I all hovedsak handler det om å få jentene på skolen. Da må vi sørge for at de har trygg skolevei, at familiene deres forstår viktigheten av utdanning, at det finnes hygieniske fasiliteter for dem på skolen og at de får mat der, sier Elisabeth Grieg.

Vi er veldig opptatt av hjelp til selvhjelp, det er på mange måter den røde tråden i vårt filantropiske arbeid.
Elisabeth Grieg

– Det sies at utdanner du en mann, så utdanner du en person, mens utdanner du en kvinne, er du med på å bygge et samfunn. Vi vet at gutter i større grad reiser ut for å gjøre karriere, mens jentene blir igjen for å ta vare på familien og nærmiljøet.

Gir rikdommen tilbake
Det var i en tid da svært få kvinner jobbet og enda færre hadde politisk påvirkning at den unge bergenseren Joachim Grieg startet sitt skipsmeglerfirma i 1884. I 1975 tok maskiningeniøren og skipsarkitekten Per Grieg over familiebedriften og sørget for at den vokste til en av landets største maritime virksomheter. Det var også med ham at tanken om å gi noe tilbake til samfunnet oppsto.

Grieg Gruppen er en familieeid global industrigruppe som blant annet driver med shipping, fiskeoppdrett, logistikk og skipsmegling. (Foto: Grieg Gruppen)

– Da hadde jeg allerede hatt kontakt med SOS-barnebyer i mange år, forteller Per Grieg senior.

– Det begynte med at vi inviterte Herman Gmeiner, grunnleggeren av SOS-barnebyer internasjonalt, i forbindelse med at vi ønsket å gi utdanningsstøtte til unge talenter. Vi tenkte at SOS-barnebyer kunne være et sted å begynne. I dag vet vi at andelen begavede unge er minst like høy blant barn som vokser opp i SOS-barnebyer i utviklingsland som i resten av verden.

Utdanningsstøtten la sporen til tanken om å formalisere Grieg Gruppens samfunnsengasjement i en stiftelse.

Fakta

Grieg Gruppen

– Vi har jo tradisjoner for å gi tilbake til samfunnet i vår gruppe, og jeg føler vel at det nesten er blitt en trend at vellykkede bedrifter på et eller annet tidspunkt tenker at de må gjøre noe mer enn bare å tjene penger. Den viktigste driveren for meg er et ønske om å sette andre fotavtrykk enn bare forretning. Vi har også følelsen av at de ansatte føler en høy grad av stolthet over det vi gjør gjennom stiftelsen. Det skaper tilhørighet til firmaet og gir en ekstra dimensjon til arbeidet.

Jeg føler vel at det nesten er blitt en trend at vellykkede bedrifter på et eller annet tidspunkt tenker at de må gjøre noe mer enn bare å tjene penger.
Per Grieg senior

En ny generasjon
I 1999 var det klart for generasjonsskifte i Grieg Gruppen. Da tok Per Griegs fire barn Per jr, Elisabeth, Camilla og Elna Kathrine over styringen, en overgang som var planlagt over lang tid.

– Noe av det første vi gjorde var å sette i gang et stort kulturprosjekt i Grieg gruppen for å definere hvem vi skulle være, sier Elisabeth Grieg.

– Hva skulle vi stå for i dag? Vi kjørte et omfattende arbeid med å etablere våre verdier, hvor alle de ansatte i selskapet var med over flere år. I den forbindelse etablerte vi også Grieg Foundation i forlengelsen av min fars engasjement. Han er fremdeles primus motor for dette arbeidet og administrerer stiftelsen.

Andelen begavede unge er minst like høy blant barn som vokser opp i SOS-barnebyer i utviklingsland, som i resten av verden, sier Per Grieg senior. Foto: Grieg Gruppen

Gjennom stiftelsen fortsatte Grieg Gruppen samarbeidet med SOS-barnebyer. Den viste seg nemlig at deres tanke om å bygge opp samfunn gjennom utdanning og helse falt sammen med Grieg Gruppens egne tanker om filantropisk arbeid. For Elisabeth Grieg kom den store åpenbaringen da hun leste boken Tre kopper te av fjellklatreren Greg Mortenson. Her beskriver Mortenson hvordan han kommer bort fra gruppen sin i et forsøk på å bestige fjellet K2, og blir tatt hånd om av mennesker i en liten landsby nordøst i Pakistan. Mortenson oppdaget at det ikke fantes noen skole i landsbyen, og for å vise takknemlighet overfor befolkningen lovet han å bygge en. Snart hadde Mortenson ikke bare bygget én, men flere titalls skoler i området.

Et verdifullt samarbeid

Det er mange gode grunner for et samarbeid med SOS-barnebyer. Kontakt oss for å diskutere muligheter!

– Det han skjønte, var at ved å sørge for at barn og unge får utdanning og en trygg oppvekst, bidrar du også til å bygge samfunn. Hans hovedfokus var å få jentene på skolen, for uten skoler i lokalmiljøet gikk ikke de på skolen. -Guttene kunne dra til nærmeste landsby, sier Elisabeth Grieg.

– Det er på mange måter også den røde tråden i vårt filantropiske arbeid. Vi er veldig opptatt av hjelp til selvhjelp, som også er den måten SOS-barnebyer jobber på.

Den viktigste driveren for meg er et ønske om å sette andre fotavtrykk enn bare forretning.
Per Grieg senior

Påvirke samfunnsutviklingen
Grieg Foundation eier i dag 25 prosent av Grieg Gruppen. Gruppen er opptatt av å ikke bare skape verdier for seg selv, men også for samfunnet. Det er her samtalen vår dreier seg over på FNs bærekraftsmål, som Elisabeth Grieg kaller «en fantastisk verktøykasse» bestående av 17 felles mål. Disse målene, som ble vedtatt på FNs generalforsamling i 2015, legger grunnlaget for en kjempemessig dugnad for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og stoppe klimaendringene innen 2030.

– Vi bruker veldig mye tid hos oss på å diskutere disse målene og hvordan vi skal knytte dem til våre strategier, sier hun.

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Det er min egen visjon for meg selv, sier Elisabeth Grieg.

– Vi snakker om det i alle ledd, på eiersiden, med de ansatte, i styret. Vi har fem tusen dager på oss. Vi har med andre ord ganske dårlig tid.

Snart står en ny generasjon klar til å sette sitt preg på Grieg Gruppen. De er 13 stykker som i likhet med Elisabeth Grieg har vokst opp i en familie hvor det er naturlig å ta plass i diskusjoner. For henne har ønsket om å være med å bygge morgendagens samfunn ligget der helt fra starten av.

Mer informasjon om våre bedriftssamarbeid?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Du vil snart motta nyheter om våre partnerprogram på e-post. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den.

Les mer om våre vilkår

– Jeg kommer fra en familie hvor vi er opptatt av samfunnet rundt oss og å slå ned på ting vi mener er urettferdige, sier hun.

– Hvorfor i himmelens navn skal det være forskjell på folk? I vårt land er vi på mange måter født med sølvskje i munnen alle sammen, og min drivkraft handler om å være med på å gjøre kloden til et mer bærekraftig sted. Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Det er min egen visjon for meg selv: Jeg vil være med på å påvirke samfunnsutviklingen.

Tilbake Created with Sketch.