En del av noe større - SOS-barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt med deg om hva et samarbeid kan bety for din bedrift/organisasjon.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

En del av noe større

Created with Sketch.

I tre generasjoner har familien Grieg valgt å samarbeide med SOS-barnebyer. Ikke bare med penger, men også om retning og endringsvilje. Den arven vil barnebarna føre videre.

Tekst: Anne Mone Nordahl

Man kan godt si at samarbeidet mellom familien Grieg og SOS-barnebyer i år feirer porselensbryllup. Det er nemlig 20 år siden partnerskapet ble formalisert da Grieg Foundation ble opprettet og SOS-barnebyer ble hovedmottager for stiftelsens penger. Skal vi følge metaforen, innledet Per Grieg senior forholdet med organisasjonen allerede på 80-tallet. Han var på jakt etter en samarbeidspartner for å gi unge talenter muligheten til utdanning. Målet var å gjøre dem til ressurssterke samfunnsytere i hjemlandet sitt, hjelp til selvhjelp. Etter at Per overtok familiebedriften i 1975, vokste den til å bli en av landets største maritime virksomheter. Han ønsket å gi noe tilbake. Per ville ikke etterlate seg spor kun i bankbøker, men la pengene bli større enn seg selv. For ham ble SOS-barnebyer det naturlige valget.

– Jeg synes SOS-barnebyer er et fantastisk prosjekt. Det var utrolig enkelt i sine grunnlagstanker og jeg var veldig fasinert. Jeg har hele tiden stilt spørsmålet om vi betaler for mye per barn? Altså, skal vi bare redde barn fra å dø kunne vi gjort det mye rimeligere, men vi tar vare på barna på en måte som rimer veldig godt med det vi føler inni oss at et barn har krav på. Det gjør at de blir kreative mennesker som selv bidrar tilbake til samfunnet, sier Per.

FAKTA

Grieg Gruppen

Grieg-familien har hjulpet tusenvis av barn til en bedre oppvekst gjennom sitt samarbeid med SOS-barnebyer. Det hele startet med Per Grieg.

Glad i organisasjonen

– At det er så tydelig slått fast i organisasjonens vedtekter at vi skal hjelpe barn til å bli trygge, voksne mennesker som er rustet til å bli selvstendige samfunnsborgere, er veldig viktig. Da bygger vi gode samfunn. Det gir en større mening enn å skulle hjelpe enkeltbarn, sier Elisabeth Grieg.

Elisabeth er ett av Pers fire barn, og har som sin far både sittet i SOS-barnebyer Norge sitt nasjonale styre og også trådt inn som medlem i SOS-barnebyers internasjonale senat som er organisasjonens øverste styringsorgan. Per og Elisabeth har begge vært enormt viktige bidragsytere til å modernisere styringen av SOS-barnebyer. For som i alle andre ekteskap vokser man enten fra hverandre eller så vokser man sammen. Det har heldigvis blitt det siste for Grieg Foundation og SOS-barnebyer.

Jeg tror alle våre ansatte i Grieg-gruppen kjenner på at de går den ekstra milen fordi 25 prosent av pengene går til stiftelsen og mye til SOS-barnebyer, fremfor vanlige aksjonærer. Det gir mening på en annen måte å være med og skape slike verdier.
Elisabeth Grieg

– Når man først involverer seg, blir man glad i organisasjonen. Vi har hatt stor grad av mulighet til å påvirke gjennom flere tiår, både nasjonalt og internasjonalt. Det gjør at vi har satt viktige temaer som transparens, likestilling og korrupsjonspolitikk på agendaen. Vi har bidratt til å rydde opp i varslingsrutiner og sørget for mer mangfold i styret. En generell modernisering av det internasjonale arbeidet over til det som nå er SOS-barnebyers strategi: fra å jobbe med barnebyer til å jobbe med hele samfunn gjennom familiestyrking og sosiale programmer, sier Elisabeth.

Da stiftelsen ble opprettet, gikk de inn på eiersiden i Grieg gruppen og mottar årlig 25 prosent av bedriftens overskudd. At en familie velger å gi bort en fjerdedel av pengene de tjener til ideelle formål, er ganske unikt. Likevel mener Elisabeth at det ikke er noe spesielt med dem. Å bidra der man kan er noe de har fått innprentet i oppveksten.

– Mor har vært en viktig person i å lære oss tydelige verdier. Hun sa alltid: «kommer det noen på din vei som trenger deg, så går du ikke forbi». Det har vært en grunnstamme hele oppveksten. Vi er en del av et lokalsamfunn, en del av noe større. Og jeg tror alle våre ansatte i Grieg-gruppen kjenner på at de går den ekstra milen fordi 25 prosent av pengene går til stiftelsen og mye til SOS-barnebyer, fremfor vanlige aksjonærer. Det gir mening på en annen måte å være med og skape slike verdier, mener hun.

Mer enn et styreverv

Det var på slutten av 90-tallet Per overlot eierskapet og styringen av bedriften til sine fire barn. Sakte, men sikkert beredes nå grunnen for at hans 13 barnebarn på et tidspunkt skal overta. For dem fremstår det helt naturlig at stiftelsen skal bestå i fremtiden.

- Det er en ærefull jobb å få være med å påvirke retning. Engasjementet strekker seg utover å være et styreverv, sier Benedicte Grieg.

– Vi har vokst opp med dette. Det samfunnsmessige, at man føler man får lov til å være med og gi noe tilbake. Alle vi aksjonærene har et tett forhold til stiftelsen og det den er med og bidrar til. Jeg føler på at vi kan være litt stolte over å være del av en familie som har bestemt seg for at det er viktig å gi tilbake, sier Benedicte Willumsen Grieg, datteren til Per Grieg junior. For noen år siden trådte hun og søskenbarnet Nicolai Grieg inn i styret til Grieg Foundation.

– Det er en ærefull jobb å få være med å påvirke retning. Engasjementet strekker seg utover å være et styreverv. Den delen av det vi gjør sammen med SOS-barnebyer, det å gi til vanskeligstilte barn og unge, er det som er mest meningsfullt og motiverende med det vi driver med. Det ligger mitt hjerte nærmest, sier Benedicte.

De siste årene er flere likestillingsprosjekter i afrikanske land de største programmene Grieg Foundation støtter. Forutsigbarhet og langsiktig finansiering har vært mye av nøkkelen til stiftelsens suksess, men Benedicte er også opptatt av hvor viktig det er å kunne snu seg rundt når situasjonen i verden endres dramatisk.

– Barn og unge er de mest utsatte her i verden og det er dessverre så altfor mange som ikke har det bra. Selv om man ikke klarer å nå alle, er det å kunne bidra noe veldig viktig. Det synes jeg kommer ekstra tydelig frem om dagen med krigen i Ukraina. Det preger meg enormt å se verden bli snudd på hodet for så mange barn.

Initiativet fra Grieg Foundation om å gi tre millioner kroner til SOS-barnebyers arbeid med å ta vare på barn og familier rammet av krigen, kom tidlig. Gjennom et langt samarbeid med SOS-barnebyer er det mange menneskemøter som har satt spor. Hjerteskjærende møter med barn som ikke har det bra, men som har fått en sjanse til å bygge seg et godt liv.

– Mor har vært en viktig person i å lære oss tydelige verdier. Hun sa alltid: «kommer det noen på din vei som trenger deg, så går du ikke forbi». Det har vært en grunnstamme hele oppveksten, understreker Elisabeth Grieg,

– Det setter sitt preg på hvorfor man ikke går lei av å jobbe med dette. Samtidig kan man bli motløs, er det virkelig lys i enden av tunnelen? Nå dreper vi hverandre i Europa, og kommer til å ha nød og flyktningstrømmer i årevis fremover. Elendigheten foregår utenfor vår egen inngangsdør. I denne krisen viser SOS-barnebyer hvorfor de er til og hvorfor de er så store. Fordi de evner å snu seg rundt og er veldig viktige i det arbeidet som foregår for barna der borte. Jeg er stolt av hva SOS-barnebyer har klart å bidra med på så kort tid, sier Elisabeth.

En del av noe større

Etter et langt samliv mellom familien Grieg og SOS-barnebyer, med Elisabeth i spissen de siste årene, skulle en kanskje tro hun hadde noen velmenende tips og vink til neste generasjon. Men noen ekteskapsrådgiver vil hun absolutt ikke være.

– Nei, jeg er ikke interessert i å gi noen gode råd. Hver generasjon skal få ta sine egne beslutninger, men hvis noen har spørsmål skal jeg selvsagt stille opp. Når det er sagt, er det en rød tråd gjennom engasjementet vårt at vi ikke går forbi om noen trenger hjelp. At vi er en del av noe større.

Far og bestefar Per utdyper:

– Jeg er veldig var for å legge begrensinger for fremtiden. Man må ha tillit til de som kommer etter en og la de finne ut av sin egen vei. Men, jeg håper inderlig at stiftelsen fortsetter, og til og med vokser. At den drives fremover av et genuint ønske om å hjelpe, på alle nivåer.

Gleden over å se avkastningen av pengene han investerer – for eksempel i form av barn som jubler etter å fullført sin toårige bachelorgrad – er for Per noe av det sterkeste han kan oppleve. Tusenvis av barn har Grieg-familien hjulpet til en bedre oppvekst gjennom sitt samarbeid med SOS-barnebyer.

– Det er veldig givende å bidra med noe som skaper så mange glade barn. Det er belønningen for alt du holder på med.

Tilbake Created with Sketch.