Vi snur makta for å nå flere barn - SOS-barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt med deg om hva et samarbeid kan bety for din bedrift/organisasjon.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

Vi snur makta for å nå flere barn

Created with Sketch.

Skal vi lykkes med å nå målet om at flere barn lykkes i livet, må de som før satt nederst ved bordet nå få bli dem som setter dagsorden.

Vinteren 2023 lanserte OECD sin årlige rapport Development Cooperation Report. Her løfter de behovet for å endre «bistandsøkosystemet» og rette opp maktubalansen mellom giver og mottaker.

Rapporten er tydelig på at bistand må være et samarbeid, og at vi må rive ned de strukturelle barrierene som forsterker ubalansen og hindrer lokale sivilsamfunnsaktører i å definere egne prioriteringer og planer.

Disse retningslinjene jobber også vi etter. I SOS-barnebyer Norges strategi er ett av hovedmålene å «snu makta». Å sikre at lokal forskning og kunnskap i mye større grad legges til grunn når programmer utvikles.

Det tror vi er helt avgjørende for at vi skal nå hele føderasjonens mål om at mange flere barn lykkes i livet.

For det er noe grunnleggende feil med måten internasjonal bistand forvaltes på når agendaen og prioriteringene for Malawi settes i Oslo, Berlin eller Washington, og ikke i Lilongwe.

De et de som kjenner sin egen kontekst, som må kunne sette agendaen og få midler til å adressere de utfordringene de ser. Hva som er de mest treffsikre løsningene, endrer seg. Der vi tradisjonelt har vært mest kjent for våre barnebyer, jobber vi nå stadig mer forebyggende med å styrke lokalsamfunn og familier så de skal bli i bedre stand til å gi barna den omsorgen de trenger og har krav på.

For de aller fleste barna, er det en bedre løsning. Der det likevel ikke går, vil vi fortsatt tilby alternativ, familiebasert omsorg.

«Der vi tradisjonelt har vært mest kjent for våre barnebyer, jobber vi nå stadig mer forebyggende med å styrke lokalsamfunn og familier så de skal bli i bedre stand til å gi barna den omsorgen de trenger og har krav på.»
Sissel Aarak, generalsekretær

Denne dreiningen fra barneby til forebygging gjør også at vi kan nå langt flere barn. Og det trengs. 2022 var året der det vanskeligere å vokse opp. Et rekordhøyt antall væpnede konflikter, klimaendringer med mer hyppige naturkatastrofer, matvaremangel, hyperinflasjon og etterdønningene etter pandemien gjør at flere barn er blitt eller risikerer å bli alene.

Når vi signerer Pledge for Change, et initiativ for å flytte makt, innflytelse og ressurser innad i bistandsbransjen til de som sitter tettest på virkeligheten, handler det først og fremst om dem. Og hvordan vi skal sikre at vår innsats i enda større grad gir effekt til de barna og familiene SOS-barnebyer er til for.

Tilbake Created with Sketch.