Endelig hjemme! - SOS-barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt med deg om hva et samarbeid kan bety for din bedrift/organisasjon.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

Endelig hjemme!

Created with Sketch.

Mariana* (14) ble plassert i fosterhjem på grunn av uegnede boforhold og dårlig økonomi. Relasjonen til foreldrene var det aldri noe i veien med – og med hjelp til å bygge et hjem er familien nå kommet sammen igjen.

Tekst: Torunn W. Gilje

Sandra og Jesus*, begge 48, bor i det sørlige Colombia. De er en del av landets 3,4 prosent urinnvånere, og må jobbe hardt for å få endene til å møtes.

Hardt presset gruppe
Urinnvånere i Colombia har som gruppe færre muligheter, dårligere helse, mindre utdanning og høyere arbeidsledighet, i tillegg til at de opplever diskriminering og manglene sosial støtte. Blant barn er det et høyere antall som ikke fullfører skolegang og som mangler tilgang til helsetjenester.

I likhet med svært mange andre jobber Sandra og Jesus i uformell sektor. Inntektene kommer fra resirkulering, det vil si å samle inn papp, papir og plast som selges til resirkulering. Et tidkrevende arbeid som gir lav inntjening.

Mistet omsorgen for datteren
Familiens livssituasjon og boforhold førte til at sosialmyndighetene bestemte å flytte Mariana fra hjemmet. Boligen var rotete og overfylt av ting Jesus og Sandra hadde samlet og ikke klarte å kvitte seg med. Rotet gjorde det vanskelig å holde det rent, og utgjorde en helserisiko.  At det var en kjærlig og god relasjon mellom begge foreldrene og datteren, ble ikke vektlagt, og det var lite håp om at Marina noensinne skulle komme hjem igjen.

Hjelp til foreldrene
Da foreldrene mistet omsorgsretten, ble Mariana flyttet til en av SOS-barnebyers fosterfamilier. SOS-barnebyers familierådgivere tok samtidig kontakt med Sandra og Jesus. Etter hjemmebesøk og samtaler med foreldrene, ble de inkludert i SOS-barnebyers program for familier i lokalsamfunnet. Målet var at de selv kunne tilby datteren et godt og stabilt oppvekstmiljø.

– Vi bestemte oss for å støtte dem i kampen om å få datteren tilbake, fordi det var åpenbart at dette var foreldre som virkelig brydde seg om og elsket barnet sitt. De trengte bare hjelp og rådgivning for å kunne skape et trygt hjem og sørge godt for henne, sier familierådgiver og psykolog Paola Guadir.

Helhetlig støtte og foreldreveiledning
Guadir og teamet hennes lagde sammen med foreldrene en utviklingsplan. De styrket nettverket rundt familien og båndene til lokalsamfunnet, og sikret tilgang til helsetjenester. Sandra og Jesus fikk foreldreveiledning, opplæring i positiv oppdragerrolle, samt teknikker og verktøy for god mental helse og følelsesmessige utfordringer.

Det ble også klart for SOS-barnebyers team at familiens dårlige bosituasjon var en konsekvens av foreldrenes samlemani. Boligen var overfylt av ting og gjenstander de egentlig ikke hadde bruk for, men tenkte kunne komme til nytte. Selv ikke når dette gjorde innemiljøet helsefaring, klarte de å kvitte seg med tingene.

Sandra og Jesus fikk hjelp til å rydde og systematisere hjemmet, slik at det kunne bli et trygt og godt sted for Marina. Foreldrene fikk også hjelp til å organisere hverdagen, og skape nye meningsfulle rutiner som erstatning for behovet for å samle og ta vare på alt. Det sammen med opplæring og ny trygghet i foreldrerollen, gjorde at Mariana etter noen måneder i fosterfamilien, kunne flytte hjem igjen.

- Det føles veldig godt å være hjemme hos mamma og pappa. Jeg er veldig glad i dem, og de er glade i meg.
Mariana

Endelig tilbake
Foreldrene har jobbet hardt for å nå målet om å få Mariana hjem, og får jevnlig oppfølging fra SOS-barnebyers familierådgivere. Familieaktiviteter er et viktig tiltak, og de tre opplever mer enn noensinne at de er et team.

– Det føles veldig godt å være hjemme hos mamma og pappa. Jeg er veldig glad i dem, og de er glad i meg. Jeg hjelper til med det jeg kan. Vi samler fremdeles inn materialer til resirkulering, fordi det er vanskelig nå å få andre jobber. Men jeg går også på skolen. På søndager går vi alltid på tur, det er en fin familietid, sier Mariana.

*Navnene er endret av hensyn til personvern.

Har du spørsmål?

Et partnerskap med oss skal alltid lønne seg – for samfunnet, for bedriften, og ikke minst for barna vi skaper et vendepunkt for.

Her kan du lese om våre partnerkonsepter eller ta kontakt med oss.

 

Tilbake Created with Sketch.