– Vi må snakke om hva en god barndom er verdt - SOS-barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt med deg om hva et samarbeid kan bety for din bedrift/organisasjon.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

– Vi må snakke om hva en god barndom er verdt

Created with Sketch.

Internasjonal samfunnsøkonomisk forskning er tydelig – familiebakgrunn og oppvekstsvilkår skaper de største ulikhetene i samfunnet. – Vi må snakke om hva en god barndom faktisk er verdt, for både mennesker og samfunn, sier Synne Rønning i SOS-barnebyer.

tekst: Torunn W. Gilje foto: Alf Berg

Samfunnsøkonomisk forskning viser at ti kroner investert i omsorgen av et barn, gir mellom 40 og 100 kroner tilbake når barnet er voksent. Kjell Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen i Bergen, forklarer hvorfor familien spiller så stor rolle for hvilke muligheter barn får som voksne.

– Det som skaper de største ulikhetene er familiebakgrunn. Investering i omsorgen av barn både i tid og ressurser, gir høy avkastning i form av bedre helse, bedre utdanning og bedre jobbmuligheter når barna er voksne. Mye forskning viser også at dette gir veldig positive effekter på deres barn igjen.

Med god omsorg i bunn gir vi mennesker muligheten til å skape seg et anstendig voksenliv og bryte den negative spiralen, sier Synne Rønning, kommunikasjonssjef i SOS-barnebyer. (Foto: Paal Audestad)

Økonomisk og menneskelig gevinst
Synne Rønning, kommunikasjonssjef i SOS-barnebyer, påpeker at god omsorg for barn har stor verdi – ikke bare for samfunnet, men også for hvert enkelt menneske.

– Å sørge for at barn har en oppvekst som legger til rette for normal utvikling, med skolegang og gode helsetjenester, gir både samfunnsøkonomisk gevinst og er ekstremt viktig for hvert enkelt menneske. Vi vet at fattigdom og omsorgssvikt går i arv. Med god omsorg i bunn gir vi mennesker muligheten til å skape seg et anstendig voksenliv og bryte den negative spiralen.

Bidra til at barn får tilgang til utdannelse

Kontakt oss for mulighetene for et samarbeid.

Høy avkastning for verdenssamfunnet
Rønning påpeker at det å sørge for at barn får en stabilt god omsorgssituasjon, også øker effekten av andre utviklingstiltak, for eksempel innen utdanning.

– Utdanningssatsingen til norske myndigheter er veldig viktig, fordi utdanning er veien ut av fattigdom. Men i tillegg må vi se på hjemmesituasjonene til barna. Barn trenger stabil voksenomsorg for å komme seg på skolen. Skal de få utbytte av utdanningen må de også ha mat i magen slik at de kan konsentrere seg, slippe å være bekymret for syke foreldre, ha mulighet til å gjøre lekser og slippe å måtte arbeide for å skaffe inntekt til familien.

Fakta

Kostnader ved ikke å investere i omsorg

Sittende fast i hengemyra
Erfaringer fra flere land i det sørlige Afrika viser at nye skolebygg og flere lærere ikke har hatt den ønskede effekten på utdanningsnivået. Victor Norman, samfunnsøkonom og leder av rådet i SOS-barnebyer, mener verdenssamfunnet ikke vil lykkes med utdanningssatsingen uten at vi også sørger for at barn flest får stabil omsorg.

Å sørge for god omsorg til barn, er derfor den beste samfunnsøkonomiske investeringen vi kan foreta, mener Victor Norman. (Foto: Lydia Mantler)

– Det hjelper ikke bare å bygge skoler, vi må jo sørge for at barna kommer til skolen og blir der. Vi vet at stabil omsorg er nødvendig for at barn skal få tilgang til og nytte av skolegang og utdanning. Å sørge for god omsorg til barn, er derfor den beste samfunnsøkonomiske investeringen vi kan foreta. Det er en langsiktig investering, men en vi må være villige til å ta. For alternativet er at barn og samfunn blir sittende fast i hengemyra.

Fakta

Lønnsomhet ved å investere i omsorg

Gylden mulighet for sørlige Afrika
SOS-barnebyer legger stadig mer innsats i tiltak som styrker familier slik at de kan gi barna sine god omsorg. Det beste for barn er å få vokse opp i den familien de kommer fra, så lenge den kan gi god omsorg. Samtidig er det viktig å jobbe sammen med myndigheter, det er de som har ansvaret for barna i landet sitt, understreker Synne Rønning.

Ti kroner investert i tidlig barndom kan gi mellom 40 og 100 kroner tilbake til samfunnet.
Undersøkelse fra Harvard Universitetet

– I Afrika sør for Sahara er 65 prosent av befolkningen under 25 år. Tenk på de mulighetene som ligger i det for dette kontinentet, hvis dagens generasjon med barn får utdanning slik at de kan skaffe seg en jobb og bidra til samfunnet. Dette kan gi en enorm samfunnsvekst og utvikling. I motsatt fall vil vi se enda større sosiale utfordringer, mer fattigdom, dårlig helse og økt press på familiene og storfamiliene. For å unngå dette, må vi starte med barna. Vi tror på ressursene som bor i barna, og vi vet at å satse på dem gir effekt for hele samfunnet, sier Synne Rønning i SOS-barnebyer.

Motta nyheter om våre bedriftssamarbeid

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Takk for din påmelding!

Du vil snart motta nyheter om våre partnerprogram på e-post. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den.

Les mer om våre vilkår
Tilbake Created with Sketch.