Tiltak som endrer liv - SOS-barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt med deg om hva et samarbeid kan bety for din bedrift/organisasjon.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

Tiltak som ender liv

Created with Sketch.

I all hovedsak går det bra med de fleste barna og ungdommene som har vært med i SOS-barnebyers programmer. Gjennom støtten fra SOS-barnebyer har de fått bedre livskvalitet og økte forutsetninger for å bidra i samfunnet. God omsorg går i arv og skaper langsiktig positiv endring, også for fremtidige generasjoner.

tekst: Maarika Wellnitz Foto: Cornel van Heerden

Siden 1949 har SOS-barnebyer støttet over fire millioner barn og unge i hele verden, både gjennom å gi barn som trenger det et nytt hjem, og ved å støtte barn gjennom SOS-familieprogram for familier i krise.  Omsorgen og tryggheten som er blitt overført fra de første barna som fikk støtte i 1949 til deres barn og barnebarn, har påvirket anslagsvis 13 millioner foreldre-barn-relasjoner de siste 70 årene.

Derfor er god omsorg viktig
God omsorg går i arv, på samme måte som dårlig omsorg ofte overføres fra en generasjon til den neste. I SOS-barnebyer jobber vi hver dag med å bryte den negative sirkelen av dårlig omsorg. Resultatene viser at vi langt på vei lykkes – hele 90 prosent har trygge familieforhold og sosiale nettverk. De har også dekket minst to av tre grunnleggende behov som bolig, mat og helse. Familier løfter seg ut av fattigdommen og flere barn får vokse opp med stabilitet og trygghet.

 

God omsorg går i arv og skaper langsiktig positiv endring, også for fremtidige generasjoner. Foto: Paal Audestad

Sikrer utdannelse og levebrød
Skolegang gir barn mulighet til å skape seg en god fremtid og er en forutsetning for å bli en ressurssterk voksen som kan forsørge seg selv og sin familie. Å sikre overgangen til voksenlivet er en viktig prioritering for SOS-barnebyer. Det er store utfordringer med arbeidsledighet i en rekke land, ikke minst for unge. Spesielt for barn som har vokst opp under ustabile forhold eller i alternativ omsorg er det en utfordring med manglende ferdigheter, kompetanse og nettverk som kan hjelpe dem inn på arbeidsmarkedet.

Totalt sett har 60 prosent av barna som er vokst opp i en SOS-familie eller deltatt i SOS-familieprogrammet fått utdanning og sikrer sitt eget levebrød. Dette er et høyt resultat både sammenlignet med barn som har vokst opp i andre alternative omsorgstiltak som for eksempel barnehjem, og tatt i betraktning at mange av disse landene sliter med høy arbeidsledighet.

Skaper trygge samfunnsborgere og gir livskvalitet
SOS-barnebyer støtter barn og deres familier gjennom blant annet samtalegrupper, rådgivning, traumeterapi, psykoterapi, kursing i ulike tema og psykososial oppfølging. Denne innsatsen har positiv effekt på hvert enkelt menneske når det gjelder sosial inkludering, selvfølelse og opplevd livskvalitet. Totalt sier 80 prosent av tidligere deltakere at de er fornøyd med livet sitt.

Skolegang er en forutsetning for å bli en ressurssterk voksen som kan forsørge seg selv og sin familie.

Fem euro tilbake til samfunnet
Å investere i barn og unge er bra for hvert enkelt barn, i tillegg gir det høy avkastning tilbake til samfunnet. Analysen viser at SOS-barnebyers programmer har stor økonomisk innvirkning på lokalsamfunnet. For hver euro som investeres i SOS-barnebyers programmer som sikrer at barn god omsorg, får lokalsamfunnet minst fem euro tilbake.

SOS-barnebyers forebyggende familieprogram er langt mer kostnadseffektive enn familiebaserte omsorgstjenester. Tiltak som styrker barnas familie, koster mindre enn fosterhjemsløsninger og andre alternative omsorgstiltak. Sånn sett får samfunnet mer igjen for hver krone som investeres i tiltak som forhindrer at barn mister omsorg fra sin egen familie, sammenlignet med det det koster å gi barn et nytt trygt hjem. Samtidig vil det alltid være barn som er uten eller ikke kan bo sammen med familien sin, og det lønner seg fremdeles for samfunnet å sørge for at disse barna får en oppvekst i en ny familie, heller enn å måtte klare seg selv eller vokse opp i store barnevernsinstitusjoner.

Vil du lese mer om vårt arbeid?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Du vil snart motta nyheter om våre partnerprogram på e-post. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den.

Les mer om våre vilkår
Tilbake Created with Sketch.