Når barn hjelper barn - SOS Barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner du også!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt for mer informasjon om hva et samarbeid med SOS-barnebyer kan gjøre for deg og din bedrift.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

Når barn hjelper barn

Arrow_line_white Created with Sketch.

Hos barnehagekjeden Espira har 12 000 ivrige barn og ansatte finansiert byggingen og driften av en helt ny barnehage i Zimbabwe.

Tekst: Kristin Valla Foto: Oda Hveem

Det begynte med kakesalg. Sommeravslutninger og FN-dager. Alt til inntekt for en god sak. Pengene ble samlet inn på avdelinger i Espiras over 100 barnehager i Norge og gikk til ulike formål og organisasjoner. En dag satt Marit Lambrechts, administrerende direktør i Espira, på kontoret og tenkte på engasjementet hun så hos de ansatte rundt omkring i landet. Hun begynte å drodle med staben sin. Hvordan kunne de samle småinitiativene til et felles bidrag?

Gjennom et bedriftssamarbeid kunne vi forene ressursene i et felles bærekraftig prosjekt som virkelig kunne gjøre en forskjell, sier Marit Lambrechts, administrerende direktør i Espira.

– Det var da vi begynte å tenke på SOS-barnebyer, sier Marit Lambrechts.

– Gjennom et bedriftssamarbeid kunne vi forene ressursene i et felles bærekraftig prosjekt som virkelig kunne gjøre en forskjell. Vi så også at SOS-barnebyer hadde verdier og en måte å jobbe på som sammenfalt med vår egen visjon. Sol ute, sol inne, sier vi i Espira. Det handler om at barna skal være i trygge omgivelser sammen med mennesker som bryr seg om dem uansett hvor de er. I SOS-barnebyer kaller de sine innsamlinger for Solsikkeaksjoner. Vi snakket mye om sol i møtene våre, sier Lambrechts og smiler.

Gjennom et bedriftssamarbeid kunne vi forene ressursene i et felles bærekraftig prosjekt som virkelig kunne gjøre en forskjell.
Marit Lambrechts, administrerende direktør i Espira

Mange tusen kilometer unna, i det nordøstlige Zimbabwe hadde SOS-barnebyer behov for en partner til bygging og drift av en ny barnehage for barn fra utsatte familier.

– Lokalbefolkningen hadde drømt om dette så lenge, så da prosjektet sto på stedet hvil en periode gikk mange av dem selv i gang og forsøkte å bygge grunnmuren i leire, forteller Marit Lambrechts.

– Så kom en periode med mye regn  og den ble vasket bort. Da vi fikk høre om denne barnehagen som lokalbefolkningen hadde ønsket seg i mange år, så vi en mulighet. Plutselig satt vi her på kontoret og tenkte: Oj, skal vi bygge i Afrika?

Fakta

Espira

Fra Grefsen til Bindura
Våren 2016 sto barnehagen i Zimbabwe ferdig. Den høsten åpnet Espira dørene til en helt ny barnehage på Grefsen i Oslo hvor 26 år gamle Maria Rekdahl hadde sin første arbeidsdag. Hun var nyutdannet barnehagelærer fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og med seg hadde hun et samfunnsengasjement som strakte seg atskillig lenger enn til barnehageporten.

– Jeg er utrolig glad for å få muligheten til å engasjere meg i noe jeg brenner for gjennom jobben. Det sosialt engasjement i Espira smitter over på både voksne og barn, sier Maria.

– På ett av de første fellesmøtene våre ble barnehagen i Zimbabwe presentert. Ledelsen lurte på om det var noen som hadde lyst til å dra dit. Jeg tror ikke de rakk å stille spørsmålet ferdig en gang før jeg hadde hånda i været, sier Maria Rekdahl og ler.

– Jeg sendte en søknad hvor jeg fortalte om samfunnsengasjementet mitt; at jeg hadde jobbet på et senter med barn med spesielle diagnoser og hatt utdanningspraksisen min i Uganda. Plutselig fikk jeg en telefon om at jeg skulle til Zimbabwe.

Gjør som Espira

Ta et aktivt samfunnsansvar og bli en partner du også.

Fordi hun hadde vært i Afrika før, var Maria forberedt på hva som ville møte henne. På vei til barnehagen ble hun kjørt gjennom områder preget av fattigdom og vannmangel. Fra bilvinduet så hun voksne og barn som solgte frukt og andre ting i veikanten. Kvinner som bar tønner med vann på hodet og som kanskje hadde gått opptil en mil for å hente det til familien sin. Jordhytter. Tørke. Så kom hun til barnehagen.

Det å se 141 barn få en så utrolig start på livet gjorde meg så glad og rørt. Da kjente jeg hvor utrolig stolt jeg er av å jobbe i Espira.
Maria Rekdahl, barnehagelærer

– Det var helt fantastisk. Her hadde de store, fine uteområder med høner og kaniner, en svær grønnsakshage og egen brønn. Inne var det svale, luftige klasserom og egne toaletter for gutter og jenter. De var i stor grad selvforsynte med mat og hadde et stort fokus på riktig ernæring. Det å se 141 barn få en så utrolig start på livet gjorde meg så glad og rørt. Og det fordi vi har vært skikkelig, skikkelig flinke til å  samle inn penger! Da kjente jeg hvor utrolig stolt jeg er av å jobbe i Espira.

I barnehagen på Grefsen henger det bilder fra Zimbabwe. – Jeg vil veldig gjerne at barna skal forstå kontrastene mellom deres verden og de andre, forteller Maria Rekdahl.

Lære av hverandre
Zimbabwe er et område preget av fattigdom og politisk ustabilitet. De største utfordringene er knyttet til helse, aids og ernæring. Det er ikke uvanlig at fedrene forlater familien sin og lar kvinnene sitte igjen med ansvaret. I området hvor Espira og SOS-barnebyers barnehage ligger tilbrakte barna tidligere dagen i en nedslitt garasje på en nedlagt gård mens foreldrene jobbet eller forsøkte å skaffe seg arbeid, forteller Marit Lambrechts. Nå får de et pedagogisk tilbud og næringsrik mat mens de er i barnehagen. For mange av dem er dette dagens eneste varme måltid.

Jeg er nok den som skryter aller mest av arbeidsplassen min.
Maria Rekdahl, barnehagelærer

– En gang vi besøkte barnehagen, kjørte vi en tre år gammel gutt hjem på slutten av dagen. Han bodde tre kilometer unna i en enkel jordhytte uten strøm og vann. Hver dag gikk han denne veien alene. Da skjønte vi at vi også må tenke på hvilket liv disse barna lever utenfor barnehagen, sier Marit Lambrechts.

Nå kommer det en mobil helseklinikk til barnehagen en gang i måneden. Her kan mødrene ta med spedbarna sine og få dem veiet og undersøkt. I tillegg får mødrene samfunnsopplæring og grunnleggende kunnskap om ernæring og helse. Men kunnskapen går begge veier; hvert år sender Espira fem-seks ansatte til Zimbabwe for å lære av de som jobber i den nye barnehagen.

– Vi er utrolig imponert over kompetansen vi har sett der nede. Det er en skikkelig god barnehage, rett og slett. Vi har en gjensidig utveksling av kunnskap og erfaringer, derfor sender vi ansatte ned for å utveksle kunnskap og for å se hvordan prosjektet utvikler seg.

Espira bruker de ansattes kompetanse og engasjement i samfunnsansvaret. I 2017 var Maria med til Zimbabwe.
I området hvor Espira og SOS-barnebyers barnehage ligger tilbrakte barna tidligere dagen i en nedslitt garasje. Nå får de et pedagogisk tilbud og næringsrik mat mens de er i barnehagen.
– Det å se 141 barn få en så utrolig start på livet gjorde meg så glad og rørt. Og det fordi vi har vært skikkelig, skikkelig flinke til å samle inn penger, forteller Maria.

Engasjert gjennom jobben
Da Maria Rekdahl kom tilbake til barnehagen på Grefsen i Oslo hang hun opp bilder fra Zimbabwe på veggen på avdelingen. Hun fortalte barna at barna her gjør mye av det samme som i Norge, men at noen ting er annerledes.

– Jeg vil veldig gjerne at barna skal forstå kontrastene mellom deres verden og de andre, at det er mye vi tar for gitt og at det finnes steder hvor de ikke en gang har skikkelig vann. Da var det en gutt på avdelingen min som sa: «Å, jeg svetter ut av øynene når du forteller slike ting.»

 

Vil du vite mer?

Hold deg oppdatert på hva vi får til gjennom samarbeidet med Espira og andre i vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Du vil snart motta nyheter om våre partnerprogram på e-post. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den.

Les mer om våre vilkår

Oppholdet i Zimbabwe inspirerte også Maria og de andre til å tenke mer bærekraftig. Da de hadde karneval sist, hadde de gjenbruk som tema, forteller hun. Barna tok med gamle t-skjorter som de lagde kostymer av med det de hadde tilgjengelig på formingsrommet. På den måten ble både forbruket og kjøpepresset mindre.

– Jeg er utrolig glad for å få muligheten til å engasjere meg i noe jeg brenner for gjennom jobben. Det sosiale engasjementet i Espira smitter over på både voksne og barn, sier Maria.

– Det hender jeg møter venninner jeg studerte sammen med, og da blir det fort til at vi blir sittende å prate om jobb. Jeg er nok den som skryter aller mest av arbeidsplassen min.

Tilbake Group 2 Created with Sketch.