Den livsviktige omsorgen - SOS-barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt med deg om hva et samarbeid kan bety for din bedrift/organisasjon.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

Den livsviktige omsorgen

Created with Sketch.

God omsorg skaper positive ringvirkninger for fremtidige generasjoner. Å investere i barn og unge er bra for hvert enkelt barn. I tillegg lønner det seg for samfunnet, da en god barndom gir bedre forutsetninger for at barnet deltar aktivt og bidrar i samfunnet.

Tekst: Maarika Wellnitz

Siden 1949 har SOS-barnebyer støttet over fire millioner barn og unge i hele verden, både gjennom å gi barn som trenger det et nytt hjem, og ved å støtte barn gjennom SOS-familieprogram for familier i dyp livskrise. Resultatene er en økning i livskvalitet, færre mister foreldreomsorgen og flere barn får oppleve trygghet i eget hjem. I tillegg forsterker bedret helse og tilgang til utdanning barnas bidrag inn i samfunnet som voksne.

Fakta

Effekten av SOS-barnebyers arbeid, undersøkelse

BOSNIA
Lærer å være en trygg  pappa  

– Jeg vil ikke at barna mine skal ha den samme barndommen som jeg hadde, sier Nurija (27). De skal ikke arve mine traumer.

Traumer fra en barndom preget av krigen, som flyktning i eget land og med en voldelig far, preget Nurijas forhold til sine egne to barn. Redselen for å ikke klare å være en god pappa, preget hans forhold til barna. Omsorgsoppgavene overlot han derfor til kona.

Årsakene til mentale utfordringer er ofte komplekse, men for mange starter det allerede i barndommen. Styrkede foreldre gir sterkere barn. Derfor er det så viktig å komme tidligst mulig inn i barnas liv og å støtte foreldrene deres i omsorgsrollen. For mange foreldre dreier det seg om å lære hvordan respondere på barnas signaler og behov. Denne type foreldreveiledning viser seg å være svært effektiv. Gjennom å investere i foreldrenes mentale helse, får både barna og foreldrene det bedre. Og det er familieprogrammets hovedmål – at barna skal få den trygge og stabile omsorgen de trenger.

– Jeg vil ikke at barna mine skal ha den samme barndommen som jeg hadde. Gjennom familieprogrammet og samtaler med familierådgiveren har jeg lært utrolig mye om foreldrerollen og blitt mer sikker på meg selv. Jeg tar til meg rådene jeg får, og selv om jeg selvsagt feiler innimellom, har det hatt enormt mye å si for meg og oss som familie. Mye har endret seg for familien, og de har erfart at utfordringer kan løses, med ett skritt om gangen.

– Det som skjedde i min barndom var ikke min feil, og det kan jeg ikke gjøre noe med. Men det som ikke er bra for min egen familie – det kan jeg endre.

Nurija med familien sin. Foto: Morten Ødegaard

SOMALILAND
Yrkesopplæring har reddet en hel familie

I mange afrikanske land er det stor arbeidsledighet. Dette er svært utfordrende for mange unge, spesielt for barn som har vokst opp under ustabile forhold, eller i alternativ omsorg. De
har ofte ikke fått den kompetansen og nettverket de trenger for å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Aaden (23) fra Somaliland er et godt eksempel på hvordan man gjennom yrkesopplæring kan støtte en hel familie, slik at de ikke må leve i dyp fattigdom. Underveis i yrkesopplæringen lærte Aaden å lage møbler, vinduer, dører og hyller av aluminium. Det ga møblene en helt egen stil, som ble populær blant arkitekter som ønsket et mer moderne preg på bygninger. I dag underviser han også ved en teknisk skole. Dette har gitt Aaden mye jobb og en stabil inntekt. Som eldstemann av en søskenflokk på syv sikrer han dem et hjem i en treromsleilighet. De yngste søsknene får gå på skole og de har mat på bordet hver dag.

Gjennom SOS-familieprogrammet fikk i fjor 120 ungdommer i Somaliland yrkesopplæring. Når barn og unge får mulighetene til å lære og utvikle seg slik at de har det de trenger for å klare seg selv, så blir ringvirkningene store. Ikke minst får familier økt økonomisk trygghet og flere barn får vokse opp med flere muligheter i livet.

Yrkesopplæring har gitt Asden jobb og stabil inntekt. Foto: Ayanle Ahmed

NEPAL
Fra gatebarn til sykepleier

Som treåring levde Kamala Tapa (26) på gata. I dag jobber hun som sykepleier i SOS-barnebyen Sanothimi i Katmandu.

Kamala overlevde fire tøffe år som gatebarn i hovedstaden sammen med sine søstre og moren som var alene om omsorgen. Moren hadde hverken utdanning eller inntekt. Kamala forteller om netter med frykt, om å være konstant sulten og om å ikke kunne gå på skolen.

– Det vanskeligste var at vi ikke kunne spise når vi var sultne, og ikke hadde penger til skolen, selv om vi hadde lyst til å lære.

Vendepunktet for Kamala, søstrene og moren ble da de kom inn i SOS-familieprogrammet. Jentene fikk helseoppfølging, tilgang til utdanning og moren fikk økonomisk hjelp. Kamala vet at utdanning er viktig. At man må ha tro på seg selv. At man aldri må gi opp. Dette formidler hun også til de barna som hun nå jobber med.

– Jeg minner dem alltid på at de må gjøre det bra på skolen, fordi utdanningen er den de tar med seg herfra, og som gjør at de kan bygge seg et godt liv, sier Kamala.

Kamala jobber i dag som sykepleier i SOS-barnebyen. Foto: Nina Ruud

PERU
To søstre følger drømmen

En viktig del av SOS-barnebyers arbeid er å styrke hvert enkelt barns tro på seg selv og legge til rette for at de skal klare seg godt som voksne.

Søstrene Adriana og Claudia vokste opp i en SOS-barneby i Cusco, Peru, der de opplevde å få den støtten de trengte for å følge drømmene sine. Nå har de to kreative søstrene åpnet en klesbutikk der de selger sine unike selvdesignede klesplagg. Adriana og Claudia drømmer om å utvide og etter hvert åpne flere butikker.

– Det vil kreve hardt arbeid og det vil ta tid. Men vi tror på oss selv, sier Claudia stolt. På grunn av koronapandemien har de vært nødt til å stenge butikken sin, men det har
ikke stoppet jentenes planer. I stedet begynte Adriana og Claudia å selge bandasjer og basisklær som treningsdrakter og joggebukser – både på nett og på det lokale markedet.

– Vi har store drømmer, og vi har ikke råd til å stoppe nå. Mange unge får økonomisk støtte fra foreldrene sine. Det gjør ikke vi. Vi må støtte hverandre, og det vil vi alltid gjøre, sier Adriana. Ved å gi barna et trygt hjem og de viktigste verktøyene de trenger for å bli ressurssterke voksne, skapes gode ringeffekter for barnet og for samfunnet.

Søstrene Adriana og Claudia har åpnet en klesbutikk. Foto: Alejandra Kaiser

ANGOLA
Barnabyhe gir tilbake

Barnabyhe er en ressurssterk familieforsørger som gir tilbake til lokalsamfunnet sitt.

Det er ikke mange år siden Barnabyhe var avhengig av hjelp og støtte som aleneforsørger for fem barn og uten mulighet til å betale for mat eller skole. Gjennom SOS-familieprogrammet fikk hun mulighet til å ta et sykurs og skaffet seg etter hvert en symaskin. Det tok ikke lang tid før hun klarte å forsørge familien sin selv gjennom syoppdrag fra lokalsamfunnet. Når gjelden var nedbetalt og inntekten stabil, ønsket Barnabyhe å støtte andre i samme situasjon som hun selv hadde vært i. I dag hjelper hun syv familier i lokalsamfunnet sitt.
En av familiene er allerede på vei ut av familieprogrammet, fordi de nå klarer seg selv. Barnabyhes engasjement gjør henne til et godt forbilde for resten av lokalsamfunnet.

I Huambo, Angola blir over 1000 barn og deres familier støttet gjennom familieprogrammet med rådgiving, støtte til mat og bolig, skolegang og yrkesopplæring slik Barnabyhe fikk. Ved å gi mennesker som Barnabyhe mulighet og verktøy til å kunne klare seg selv, gir det mangfoldig tilbake til samfunnet. Undersøkelser viser at den samfunnsøkonomiske gevinsten av SOS-barnebyers programmer på lokalsamfunnet er stor. For hver euro investert i SOS-barnebyers programmer som sikrer barn god omsorg, får lokalsamfunnet fem euro tilbake.

Barnabyhes engasjement gjør henne til et godt forbilde for resten av lokalsamfunnet. Foto: Turid Weisser

Vil du lese mer om vårt arbeid?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Du vil snart motta nyheter om våre partnerprogram på e-post. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den.

Les mer om våre vilkår
Tilbake Created with Sketch.