Barna som lever på randen - SOS-barnebyer
Kontakt oss

Bli en partner!

Fyll inn skjemaet så tar vi kontakt med deg om hva et samarbeid kan bety for din bedrift/organisasjon.

Takk for din interesse!

Du vil snart bli kontaktet av oss. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den. Les mer om våre vilkår

Denne siden benytter informasjonskapsler (cookies) for å bedre brukeropplevelsen. Vi lagrer ingen personlige opplysninger. Ved å trykke OK aksepterer du vår bruk. Les mer

OK

Barna som lever på randen

Created with Sketch.

Skal Yonas (12) få oppfylt drømmen om å bli lege, må han klare det uten støtte fra foreldrene.

tekst: Kristin Stoltenberg foto: SOS-barnebyer

Han har klodens dårligste forutsetninger for å lykkes. I en liten bygd i Malawi bor Yonas med sine fire søsken. De er alene. Moren døde i 2006 og faren i 2014. Søsknene overlever på eldstebrorens strøjobber. Av foreldrene arvet de litt landjord, som de frykter når som helst skal blir tatt fra dem.

Yonas går på skole, men han drar dit ofte på tom mage – og uten bøker og skikkelige klær. Mest prekær er mangelen på en omsorgsperson. En som kan forsørge ham og ta ansvar for skolegangen.

– Jeg vil bli lege og gi folk medisiner så de ikke dør. Mange rundt her jeg bor dør, sier Yonas.

Vincent, Steve, John, Lynda og Yonas frykter at voksne skal ta fra dem landjorda de arvet da foreldrene døde. (Foto: George Kurian)

Hvert tiende barn i verden
Yonas er én av 220 millioner barn som har mistet, eller står i fare for å miste omsorgen fra voksne i familien. Det er mange og sammensatte årsaker til at barn ender opp uten omsorg og lever på gaten, er barnearbeidere, lever i krig, på flukt, er ofre for kriminelle nettverk eller bor i familier i svært vanskelige livssituasjoner. Dette er barn som risikerer aldri å komme seg til første skoledag, eller helsestasjonen. De aller fleste har en hverdag preget av stor fattigdom.

Long bor sammen med moren og seks søsken på den vietnamesiske landsbygda. (Foto: Morten Ødegaard)

Longs familie lever på randen
Longs (7) eneste sikkerhetsnett mot fattigdom er mamma. Etter at faren døde har nettet vært nær ved å ryke flere ganger.

Long bor sammen med moren og seks søsken på den vietnamesiske landsbygda. Sammen driver de en beskjeden gård. På grunn av overveldende arbeidsmengde og dårlig økonomi, har Longs mor vurdert å gi opp omsorgen for barna. Det er ikke alltid mangel på kjærlighet og omsorgsevne som gjør at barn blir overlatt til seg selv. For mange er livssituasjonen så prekær at det skal svært lite til før de knekker sammen.

– Når jeg sover, har jeg mareritt om at huset faller over meg, sier Nilvert. Foto: Marie Arago

Da stormen stilnet, glapp grepet
Mens stormen Matthew raste, tviholdt moren på Nilvert. Huset deres på Haiti ble knust til fillebiter av orkanen. I ettertid ble familien på mor og syv barn revet fra hverandre av fattigdom.

Foreldre kjemper for barna sine, men noen ganger klarer de ikke mer. Når alt du eier er borte og du ikke vet hvor du skal be om hjelp, kan livssituasjonen bli så mørk at du gir opp. Nilverts mamma ga opp. Og Nilvert ble overlatt til seg selv.

– Når jeg sovner, har jeg mareritt om at huset faller over meg. Mamma ber meg stå opp. Hele taket rives av og det regner ned på oss, sier tiåringen.

Vil du vite mer om bedriftssamarbeid?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Du vil snart motta nyheter om våre partnerprogram på e-post. Ha en fin dag :)

Vi vil aldri gi din e-postadresse til noen andre. Det vil kun være vi som har tilgang til den.

Les mer om våre vilkår

SOS-barnebyer jobber med å støtte barn som Yonas, Long og Nilvert. Enten gjennom omsorg i en SOS-familie, eller støtte til utdanning, helsehjelp og oppfølging av familiene gjennom våre familieprogram.

Barnas navn er endret av hensyn til personvernet

Tilbake Created with Sketch.